Северна Корея обяви, че е извършила "много важно изпитание" 08.12 | 15:45

Полигонът е бил реконструиран след като частично е бил разрушен в началото на преговорите със САЩ за ядрено разоръжаване на Северна Корея миналата година

От iNews.bg

Северна Корея обяви днес, че е извършила "много важно изпитание" на ракетния полигон за изстрелване на сателити Сохе в западната част на страната, предадоха световните агенции. Полигонът е бил реконструиран след като частично е бил разрушен в началото на преговорите със САЩ за ядрено разоръжаване на Северна Корея миналата година, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Резултатът от това изпитание е от голямо значение, тъй като ще промени "стратегическата позиция" на Северна Корея. Това заяви говорител на Научната академия за национална отбрана в комюнике, разпространено от държавната агенция КЦТА.

"Резултатът ще изиграе значителна роля в поредната промяна на стратегическата позиция на Корейската народнодемократична република в близко бъдеще", се казва в комюникето.

Тестът е докладван на Централния комитет на Корейската трудова партия, се допълва в текста.

Не се съобщават подробности за какво изпитание става дума. Медии обаче съобщиха, че според сателитни снимки Северна Корея може да се готви да поднови изпробването на двигатели за изстрелване на сателити. Според експерт от института за изследвания на Далечния изток в Сеул Северна Корея вероятно за първи път е тествала двигател с твърдо гориво за междуконтинентална балистична ракета, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на отбраната в Сеул посочи в кратко изявление по-късно днес, че Южна Корея и САЩ отблизо следят дейностите на полигона Сохе и други ключови севернокорейски обекти.

Изпитанието бе направено в момент, когато Пхенян увеличава натиска върху Вашингтон да направи отстъпки в изпадналите в застой ядрени преговори. Постоянният представител на Пхенян в ООН Ким Сон каза вчера, че денуклеаризацията вече не е част от дневния ред на преговорите между САЩ и Северна Корея.

ООН не разрешава на Северна Корея да изстрелва сателити, тъй като това се смята за изпробване на технология за ракети с голям обсег.

След многократни опити Северна Корея успешно изпрати сателит в орбита за пръв път през 2012 г., след което го направи отново през 2016 г.

Водещи

Най-четени