Северна и Южна Корея се съединяват с железница 26.12 | 16:00

Началото на проекта бе поставено на специална церемония край границата

От iNews.bg

В севернокорейския граничен град Кесон днес официално беше положено началото на проекта за съединяване и модернизация на железопътните линии и гари на Северна и Южна Корея, предаде БНР.

Южнокорейска делегация пристигна с влак за  церемонията. Организаторите подчертаха, че това е символично събитие, а не начало на реална работа по проекта.

В церемонията участваха по сто души от Севера и Юга, а също и дипломати от Русия, Китай и Монголия.

От Сеул съобщиха вчера , че Съветът за сигурност на ООН е дал специално разрешение за церемонията да не важат санкциите срещу Пхенян. Това е позволило пътуването с влак на южнокорейската делегация, както и вноса в Северна Корея на необходимите материали.

Сеул отдели за събитието 700 млн. вона (618 000 долара) предаде ТАСС, предимно за транспортиране на делегациите, строителство на сцена, покупка на аудиотехника.

"Даваме си сметка, че възстановяването на връзката на железниците и пътищата означава нещо повече от механично свързване", заяви южнокорейският министър на транспорта Ким Хьон-ми.

"Хора и стоки ще преминават по тези маршрути и така ще растат възможностите за сътрудничество между Севера и Юга в различни области, включително култура, спорт, туризъм и здравеопазване", добави тя.

Водещи

Най-четени