Секс скандал сложи край на кариерата на австралийски вицепремиер 11.03 | 13:19

Барнаби Джоунс напуска държавния пост и лидерския в партията си

От iNews.bg

Австралийският вицепремиер, лидер на влизащата в управляващата коалиция Национална партия Барнаби Джойс обяви, че напуска и двата поста. "В следващия понеделник излизам от правителството и от поста на лидер на нашата партия", каза той на пресконференция, като добави, че ще продължи работата си в Камарата на представителите, където ще бъде обикновен депутат от задните банки на парламента.

Причината за това решение на един от най-влиятелните австралийските политици стана скандалът, който избухна в Канбера, след като стана известно, че 50-годишният Джойс се разделил с жена си (двамата имат четири дъщери), но още не оформил развода, се замеси в любовна афера с 33-годишната си прессекретарка Вики Чемпиън, за която в последствие се разбра, че е бременна от него и през април очаква дете. Тази седмица местните медии публикуваха съобщения, според които Джойс подлагал на сексуален тормоз други жени. Той категорично отхвърля всички твърдения за сексуален тормоз, като заявява, че е готов да се съди, ако е необходимо.

В същото време той призна, че в момента нападките срещу него хвърлят сянка върху цялата му партия и правителството. "Това трябва да бъде прекратено и реших да напусна", обясни вицепремиерът. Преди седмица премиерът Малкълм Търнбул поиска официална забрана на секса между министри и техни подчинени, след скандала с неговия заместник.

Водещи

Най-четени