Синузит и травми мъчат руснаците у нас 21.12 | 18:30

България и Австрия са най-опасни през зимата за братушките

От Антония Михайлова

Руският аналитичен център "Алфа Застраховки" е изследвал статистиката на застрахователните събития зад граница на руснаците през есенно-зимния период от ноември 2012 година до март 2013 година и е направил рейтинг на най-опасните страни за зимен отдих.

Оттам съобщават, че най-честият повод за търсене на медицинска помощ при пътуване извън страната в разглеждания период са възпалителни заболявания на дихателните пътища (тонзилит, ринит, синузит, ларингит, фарингит, бронхит) – 33,7%. На второ място са травмите – 14%, на трето – острите възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт – 8,7%, на четвърто са счупвания – 8,2%, на пето място са мускулни разтежения – 5%.

Първа позиция в Топ 6 на страните, където най-често се срещат въпросните най-популярни причини за застрахователни жалби, заема Австрия, на второ е България, трето място си поделят Тайланд и Индия, на четвърто е Германия, на пето – Израел.

Най-високият показател на възпалителните заболявания на дихателните пътища за анализирания период е наблюдаван в Израел (13,9%), следва Германия (6,2%), а тройката се затваря от Тайланд (1,6%). В Австрия, България и Индия даденият показател е под средния, съответно с 11,2%, 9,7% и 0,9%.

Най-висок е процентът на травми в Тайланд, следва Австрия, след която веднага се нарежда България, а най-травмоопасната страна според вътрешната статистика на агенцията е Израел. Показателят на счупванията в Австрия превишава средния с 2,8 пъти, в България той е 1,6.

По отношение на възпалителните заболявания на стомашно-чревния тракт най-висок процент е отбелязан в Индия, където средният показател се превишава 2,9 пъти. В Тайланд той е превишен с 1,3%, а най-малко гастроентеритни проблеми са фиксирани в Австрия. България този път е на опашката с превишаване на средните показатели с 1,8%.

Водещи

Най-четени