Сирийска делегация бистри в Москва заобикалянето на военен удар 09.09 | 13:33

Политическото решение е единственото, заявил сирийският външен министър

От Антония Михайлова

Сирийска делегация пристигна в Москва, за да обмисли заедно с руските си колеги как да не се допусне военен удар на Запада по тази страна, заяви сирийският външен министър Уалид Муалем на среща с руския външен министър Сергей Лавров.

Официален Дамаск е готов "без предварителни условия" да участва в международната конференция по регулиране на политическата ситуация в Сирия, така наречената Женева 2, но военна намеса отвън може да провали нейното провеждане, предупреди шефът на сирийската дипломация.

Муалем заявил, че Дамаск още веднъж е готов да приеме комисията по разследване на прилагането на химическо оръжие в Сирия и да отстрани всички предлози за агресия, предава ИТАР-ТАСС. "Политическото решение е единственото. Ако има агресия, нашата позиция ще се промени", подчертал дипломатът.

Муалем чрез Лавров предал от името на сирийския президент Башар Асад благодарност на руския държавен глава Владимир Путин за неговата позиция по сирийския въпрос "в хода на и след форума Г-20" в Санкт Петербург, предава РИА Новости.

Лавров зове САЩ в Женева, а не да воюва със Сирия

Руският външен министър от своя страна за пореден път огласи позицията на Русия по Сирия – силово решение на ситуацията в тази страна няма, още повече свързана с интервенция.

"Ние ще продължаваме да изискваме от опозицията (на Сирия) да даде недвусмислено съгласие за участие (в "Женева 2") без предварителни условия и с цел пълната реализация на комюникето от 30 юни миналата година (с препоръки за създаването на преходно правителство в Сирия)", подчертал Лавров.

В тази връзка Русия призовава САЩ да концентрират усилия върху подготовката на "Женева 2", а не върху военен сценарий, посочил руският шеф на дипломацията и добавил, че "силов сценарий ще се обърне в ръст на тероризма и увеличаване на броя на бежанците".

"Ние смятаме за важно да направим всичко, за да не допуснем такъв сценарий, за да се изпълни договорката на лидерите на "осморката", която предполага призив към правителството и опозицията на Сирия да обединят усилия за изгонването на терористите от тази страна", добавил руският външен министър.

Също лидерите от Г-8 са съгласни, че всички съобщения за прилагането на химическо оръжие "трябва да се разследват професионално, а резултатите да се предоставят в Съвета за сигурност на ООН", напомнил Лавров.

Пред американските тв канали PBS и CBS снощи сирийският президент Башар Асад за пореден път отхвърлил обвиненията, че той стои зад химическата атака под Дамаск. Той изразил обезпокоеност от това, че планирани удари по Сирия отвън ще намалят боеспособността на неговата армия и този факт може да промени баланса в противостоянието на бунтовниците от правителствените сили в гражданския конфликт в страната, продължаващ вече повече от две години.

За необходимост от провеждане на конференция по сирийския въпрос с участието на всички задействани в конфликта (сирийските власти и така наречената опозиция) и заинтересуваните (Русия, САЩ и съюзниците им) страни руските власти говорят не от вчера. Първоначално САЩ изказваха подкрепа на плана за организирането на подобно мероприятие, но страните и досега не са успели дори да се доближат към реализирането му.

В дадения момент, с отчитането на натрупаните взаимни претенции в Москва и Вашингтон, едва ли са възможни не само преговори за решаването на конфликта в Сирия, но дори и разговори за подготовка на конференцията.

Водещи

Най-четени