Скопие получава покана за ЕС в края на май 03.04 | 15:02

ЕК ще предложи на Северна Македония влизане в подготвителната фаза за преговори за членство

От iNews.bg

В края на май Европейската комисия ще представи годишния доклад за Република Северна Македония (РСМ) за напредъка ѝ в процеса на разширяване. Комисията за Северна Македония и Албания ще предложи влизане в подготвителната фаза на преговорите, каза еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, предаде БГНЕС.

Той призова държавите-членки на ЕС без страх да подкрепят продължаването на процеса на разширяване, което според него всъщност представлява "завършването на съюза”.

"Убеден съм, че процесите на институционална реформа на ЕС и разширяването вероятно ще се осъществят паралелно, защото и двата процеса изискват години, за да бъдат реализирани. Загуба на време ще е, ако първо изчакаме институционалната реформа на ЕС, защото вече не става въпрос за разширяване, а за оформянето на съюза", отбеляза Хан.

По време на дебата относно "Политиката на бъдещото разширяване на ЕС” в комисията по външна политика на Европейския парламент Хан каза, че ЕС няма да приеме страни с отворени двустранни въпроси.

Той подчерта, че в основата и във фокуса на политиката на разширяване на ЕС е напредъкът в икономиката и правовата държава.

Хан припомни, че преговорите с най-младия член на ЕС – Хърватия – са продължили осем години, а преговорите с бъдещите държави-членки се очаква да продължат по-дълго.

Водещи

Най-четени