Скопие се разбърза да разреши споровете със София 19.09 | 10:30

Смесената комисия да хвърли светлина върху различните интерпретации на исторически събития, призова Буяр Османи

От iNews.bg

"Нашата червена линия е, че не може да има дискусия за атрибутите на идентичността, но трябва да продължи изпълнението на всички задължения, произтичащи от Договора за добросъседство и приятелство с България". Това заяви в интервю за телевизия "Телма” външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи, предаде БГНЕС.

Засягайки сегашния етап от евроинтеграцията на страната, той изтъкна: "Имаме точно определена цел и стратегия, която искаме да постигнем и на каква цена искаме да я постигнем. Нашата цел е да постигнем консенсус по текста на рамката за преговори и да проведем първата междуправителствена конференция най-късно до декември тази година”.
Засягайки отношенията с България той заяви: "Не мисля, че комуникационните инциденти като обяснителният меморандум на България към държавите-членки трябва да подкопаят Споразумението за добросъседство и приятелство, което е устойчива рамка, осигуряваща правната основа за комуникация между двете страни. Ще третирам тези писма като отклонение от предвиденото в споразумението, но това не означава, че поради това отклонение трябва да прекратим споразумението”
По думите му целта на Съвместната комисия по историческите и образователните въпроси е да се опита да намери начини да сближи двете страни, като хвърли светлина върху някои различни интерпретации на исторически събития”.
Той подчерта, че комисията трябва да продължи да работи с голяма интензивност и да намери решение: "Чрез комуникация на високо ниво и динамизиране работата на Комисията, както и чрез комуникация с нашите приятели, които проявяват разбиране за нашите виждания по този въпрос, ние ще се опитаме да върнем София в рамката. През март получихме решение да започнем преговори, въпреки решението на българския парламент. Ако не виждахме стратегическите си цели и не поддържахме положителна комуникация с новия ни приятел България и други страни членки и ако се ръководехме от емоции, коментирайки подобни изблици, нямаше да получим решението на 25 март 2020 г.", каза Османи. Тогава ЕС реши да започнат преговори със Скопие и Тирана за еврочленство.
"Пътят ни е ясен и подобни изблици, атаки и обиди няма да ни отклонят от него, продължи той. Имаме интерес да развием добри отношения с Република България, споразумението за добросъседство е отлична основа за това и трябва да спазваме всички негови положения. Липсата на комуникация по време на пандемията и предизборния период създаде празнина, която сега трябва да бъде възстановена на ниво експерти и комисии и аз съм убеден, че в крайна сметка разумът и рационалността ще надделеят и това е от стратегически интерес не само на България, но и на ЕС”, обобщи външният министър. 

Водещи

Най-четени