След месец Хърватия подписва Договора за присъединяване към ЕС 11.11 | 07:35

Датата на церемонията е 9 декември тази година

От Ивайло Ачев

Поредната държава от Балканския полуостров в лицето на Хърватия ще подпише Договора за присъединяване към Европейския съюз на церемония в Брюксел на 9 декември, предаде Monster and critics.

Подписването на документа означава, че най-вероятно Хърватия ще успее да влезе в ЕС официално на 1 юли, 2013 година. Освен това парафирането на договора ще се случи пет дни след парламентарните избори в страната.

Според социологическите проучвания консервативната партия на хърватския премиер Ядранка Косор "Хърватска демократична общност" едва ли ще успее да спечели изборите. Въпреки това Косор твърди, че 9 декември ще се превърне в знаменита дата и ще има още по-голямо значение, тъй като тогава е роден и синът ѝ.

Подписването на Договора за преисъединяване към ЕС ще трябва да бъде одобрен на референдум в Хърватия, както и да бъде ратифициран от парламентите на всичките 27 сегашни страни-членки на Съюза и от хърватския парламент.

Хърватия ще бъде втората от общо шестте бивши югославски републики, която ще стане член на ЕС. Словения е член на ЕС от 2004 година насам.

Водещи

Най-четени