Служители в Google отказват да работят за армията на САЩ 06.04 | 17:32

Хиляди работници са изпратили писмо по случая до шефовете си

От iNews.bg

Хиляди служители на Google са се подписали в отворено писмо, в което молят работодателя си да спре да работи по проекти на американското правителство. Проектът "Мейвън" включва в себе си използването на изкуствен интелект, за да подобри точността на попаденията на армията с дронове. Служителите на компанията се страхуват, че участието в този проект ще нанесе "непоправима щета” на марката, предаде БГНЕС.

"Смятаме, че Google не трябва да бъде част от военния бизнес”, се казва в писмото, което е адресирано до главния изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай. ”Ние искаме проектът "Мейвън" да бъде прекратен и документите за него да бъдат публикувани, и да се наложи ясна политика, според която, нито Google нито нейните служители да бъдат обвързвани със създаване на оръжия”, пише още в писмото. Писмото е подписано от 3 100 служители, включително "някой старши инженери”, съобщава "Ню Йорк Таймс".

Компанията има повече от 88 000 служители по целия свят. В отговор на повдигнатите въпроси, ръководителят на облачния бизнес на Google, Даян Грин успокои служителите, че тази технология няма да бъде използвана за разработката на оръжия или за управление на дронове. Независимо от това служителите, които са подписали писмото смятат, че компанията излага на риск потребителското доверие в нея и игнорира своята "моралната и етична отговорност”.

"Ние не може да прехвърлим нашата морална отговорност на трети страни”, пише в писмото. "Една от най-важните ценности за Google е: всеки наш клиент ни вярва, нека да не предаваме доверието му. Никога”, заявяват служителите в писмото си. "Абсолютно недопустимо е създаването на тази технология заедно с американското правителство и потенциалните смъртоносни последици, до които може да доведе.” Google потвърждава, че е позволила на Пентагона да използва някой от технологиите за разпознаване на изображения, като част от военния проект, това стана ясно след разследване на сайта за технологии Gizmodo през март.

Говорител на Google заяви през Би Би Си, че "Мейвън" е широко разпространен проект на министерството на отбраната на САЩ и Google работи само по част от него. Частта е специално подбрана да не бъде свързана с нараняване на хора и за нея се използва отворен код, който е достъпен за всеки потребител на Google Cloud”. "Моделите, по които работим са базирани само на несекретни данни. Технологията се използва за отбелязване на изображения и цели да спаси животи и да спаси служители от вършене на досадна работа, в която често се допускат грешки”, заявяват от Google.

"Военните използват машини, които се самообучават, нормално е това да бъде повод за притеснение. В момента активно обсъждаме в компанията тази деликатна тема, а и не само в компанията. Разговаряме заедно с експерти извън компанията, с които да изградим заедно нашите правила относно разработването и употребата на нашите машини с изкуствен интелект”, допълниха от компанията.

Водещи

Най-четени