Смяна във властта в партията на Макрон 18.11 | 11:31

Говорителят му Кристоф Кастанер е най-вероятният нов лидер

От iNews.bg

Политическата партия на Еманюел Макрон избира днес своя нов лидер и то във време, когато френският президент се опитва да потуши първите бунтове сред редиците й. Шест месеца след възкачването си на власт, политическото движение на Макрон "Република, напред!” ще проведе партийния си конгрес в Лион, където Кристоф Кастанер е спряган за новия лидер, предаде БГНЕС.

Любимец на френския държавен глава Кастанер е говорител на правителството, открояващ се със своята вярност и изключителни ораторски умения. В момента той дори посреща предстоящия вот безучастно, макар и да съзнава ясно, че той ще бъде доминиран от френските националисти. Това разстрои някои от партийните членове, които са с Макрон още от създаването на движението и началото на предизборната кампания.

След тихо мърморене, група от 100 анонимни последователи подадоха миналата седмица публично оставките си, обвинявайки партията в липса на вътрешна демокрация и задкулисни игри. В общото си писмо, публикувано от радио "Франс инфо” те заявиха още, че "Република, напред!” е изтъкана от арогантност и липса на уважение.

Оплакванията са само едно от редицата предизвикателства, пред които е изправен Макрон. И то в момент, когато той се нуждае от защитата и подкрепата на съпартийците си, тъй като враговете му са много. Включително и разгневените синдикалисти, които се противопоставят на неговата политика.

Водещи

Най-четени