Сноудън: Исках убежище от Оланд, получих го от Путин 14.09 | 11:12

Най-печалното е, че не мога да говоря свободно в Европа, а в Русия

От iNews.bg

Бившият служител на Агенцията за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън заяви, че Русия е единствената страна, където той може да говори свободно. "Най-печалното в тази история е, че единственото място, където един американски информатор има възможността да говори свободно, не е Европа, това е Русия”, каза той в интервю за радио France Inter откъси, от което бяха разпространени в петък, предаде БГНЕС.

Сноудън напомни също, че още през 2013 г. е искал убежище от бившия френски президент Франсуа Оланд. "Бих искал президентът Еманюел Макрон да ми предостави такова право”, добави той. Американецът уточни, че "такава молба е адресирана не само до Франция”. "Това е въпрос, който засяга целия западен свят”, заяви той.

БГНЕС припомня, че през 2013 г. Сноудън огласи сведения за електронното следене от американските спецслужби, включително и за незаконното подслушване на чуждестранни лидери. Опасявайки се от преследване, той поиска убежище от редица държави, включително от Русия. На 1 август Сноудън получи разрешение да живее в Русия за три години, което впоследствие бе удължено с още толкова.

Водещи

Най-четени