Социалистите печелят изборите в Испания, но ще трябва да търсят коалиция 11.11 | 13:32

Крайнодесните с двойно повече депутати спрямо миналия парламент

От iNews.bg

Четвъртите парламентарни избори за последните четири години в Испания завършиха без категоричен победител. Управляващите социалисти спечелиха най-голяма подкрепа места, но няма да получат мнозинство в парламента, предаде БНР, позовавайки се на ДПА.

Те получават 120 от общо 350-те места в парламента. На второ място се нарежда консервативната Народна партия с 88 мандата. В същото време крайнодясната партия  "Вокс" удвои резултата си от предишните избори и вече ще разполага с 52 места.

Според резултати от преброяването на бюлетините в над 99 процента от изборните секции Испанската социалистическа работническа партия печели 28 процента от гласовете и 120 места в Конгреса на депутатите, долната камара на парламента. Това е с три места по-малко от последните общи избори през април и далеч от необходимите 176 места за постигане на парламентарно мнозинство. 

Изпълняващият длъжността министър-председател на Испания и лидер на социалистите Педро Санчес обеща да сформира стабилно правителство. Той призова политическите си противници за подкрепа:

"Ще се обърна към всички политически партии, тъй като трябва да подходят великодушно и отговорност, за да успеем да разрешим политическата ситуация в Испания. Социалистическа партия също трябва да участва в това". 

На второ място се нарежда консервативната Народна партия с близо 21 на сто и 88 места. Тя подобрява резултата си от историческото дъно, което удари през април, когато успя да вкара в долната камара само 66 депутати.

"Първо, за да бъдем наистина убедителни със Социалистическата партия -  искаме да видим какво предлага Педро Санчес и след това ще  поемем отговорност, тъй като Испания не може да продължи да бъде в застой", добави лидерът Пабло Касадо. 

Крайнодясната партия "Вокс" печели малко над 15 процента и 52 места, което е над два пъти повече от досегашните ѝ 24 депутати.

Големите губещи са крайнолявата "Подемос" с около 10 процента и 26 места и либералната "Сиудаданос", която взема едва 10 в сравнение с 57 през април. Заради слабия резултат лидерът на "Сиудаданос" Алберт Ривера подаде днес оставка.

Избирателната активност вчера е била 69,9 процента, малко по-ниска от тази през април, посочи министерството на вътрешните работи. 

Водещи

Най-четени