Социалистите печелят парламентарните избори в Испания 29.04 | 11:33

Санчес ще прави отново правителство

От iNews

Социалистите на премиера Педро Санчес печелят парламентарните избори в Испания, но без да постигнат абсолютно мнозинство, а крайната десница е на път да влезе убедително в парламента, според частични резултати, предаде АФП.

Социалистическата партия спечели изборите и заедно с тях и бъдещето, а миналото загуби, заяви Санчес, който се обърна към привърженици, без вратовръзка, с навити ръкави на бялата риза, от балкона на централата на ИСРП (Испанската социалистическа работническа партия) в Мадрид.

Лидерът на испанските социалисти заяви, че ще се стреми да сформира проевропейско правителство и че единственото условие ще бъде спазването на конституцията и осигуряването на социална справедливост.

Никоя партия няма да има мнозинство в парламента. Същото бе в сегашния парламент, а социалистите управляваха с по-малко от 23%.

Резултатите обаче са по-слаби за десницата. При 137 места в парламента на изборите преди 3 години Народната партия на бившия премиер Мариано Рахой, която състави първото правителство след вота, ще има 65 гласа, над два пъти по-лош резултат.

Центристката "Граждани", считана за част от потенциален десен блок (заедно с "Вокс"), увеличава подкрепата си до 57 места, при 32 в досегашния парламент.

Лявата коалиция "Унидас подемос" ще вземе 42 места (при сегашни 45), сочат същите данни. При потвърждение на резултатите, както и на тези на PSOE (123-ма депутати) левите партии биха били на косъм от мнозинство от 176 депутати, необходимо, за да управляват.

В досегашния парламент премерът Педро Санчес разчиташе на каталунски и няколко малки националистически партии, за да управлява, но бе свален, след като каталунската подкрепа за бюджета му бе оттеглена заради напрежение в диалога между Мадрид и Барселона.

Социалистическата партия на Санчес получава 29 от гласовете и 126 депутати, повече от 85-те на изборите през 2016 г. и далеч повече от всички свои конкуренти, но без да постигне абсолютното мнозинство от 176 депутати в 350-местната камара, така че ще трябва да сформира разнородна коалиция, за да продължи да управлява.

Консервативната Народна партия, която някога доминираше в Испания, е на път да загуби повече от половината си депутатски места. Тя вероятно ще спечели едва 65 места - по-малко от половината от спечелените през 2016 г. 137, според частичните резултати при преброени около 90% от бюлетините.

Влиянието на Народната партия бе подкопано от крайнодясната партия Вокс, която е на път да постигне солидно присъствие в долната камара с 24-има депутати, сочат частичните резултати. Народната партия отстъпи гласове и на дясноцентристките "Граждани" (Сиудаданос), които ще увеличат местата си от 32 на 57.

От своя страна лидерът на испанската крайнолява партия "Унидас Подемос" заяви, че предвид частичните резултати от предсрочните парламентарни избори е склонен да сформира ляво коалиционно правителство със социалистите на досегашния премиер Педро Санчес, предаде Ройтерс.

,,Изразих пред него (Санчес) нашата готовност да работим за коалиционно правителство'', каза Пабло Иглесиас пред привърженици в Мадрид, след като оповестените резултати от преброяването на над 95 процента от бюлетините показа, че Подемос печели 42 депутатски места. Около 11 места не достигат на двете партии, взети заедно, за парламентарно мнозинство според частичните резултати.

,,Съставянето на такава коалиция ще отнеме много време и аз бих помолил за вашето търпение'', добави Иглесиас.

По данни на министерството на вътрешните работи активността на избирателите е надхвърлила 75%, доста над средната при предишните 12 вота след връщането на Испания към демокрацията. Активността е била с над 9% по-висока, отколкото на предишните избори през 2016 г., особено в Каталуния. Там са гласували 64,2% от избирателите, спрямо 46,4% през 2016 г.

Водещи

Най-четени