Сръбската армия в пълна бойна готовност заради Косово 28.05 | 10:30

Вучич призна пред парламента, че областта е безвъзвратно загубена

От iNews.bg

Сърбия се привежда в пълна бойна готовност. Причината е, че най-малко петима сърби са арестувани тази сутрин от косовските специални части за предполагаемо участие в организираната престъпност. Арестите бяха извършени във всичките четири сръбски общини в северната част на Косово, предаде БГНЕС.

Според друга информация арестуваните до момента са шестима сръбски членове на косовската полиция – трима в Митровица, двама в Звечан и един в Зубин Поток.

Сръбският президент Александър Вучич разпореди привеждането на всички части на сръбската армия в състояние на пълна бойна готовност.

По-рано Министерството на вътрешните работи на Сърбия постави специалните полицейски части в пълна готовност. Заповедта е издадена след нападението на специалните полицейски части на косовската полиция в северната част на републиката.

Директорът на сръбската правителствена канцелария за Косово Марко Джурич съобщи, че косовските специални части с оръжие в ръка са нападнали северно Косово "с цел да заплашват и да предизвикат паника с арестите". Той добави, че е имало изстрели.

В северната част на град Косовска Митровица голям брой граждани се е събрал на централния площад.

Часове преди това Вучич заяви пред сръбските депутати, че сръбският контрол над Косово безвъзвратно е загубен. "Сърбия трябва да признае, че вече не контролира ситуацията в Косово". Това заяви президентът Александър Вучич, който говори пред сръбския парламент, предаде БГНЕС. В допълнение, държавният глава подчерта, че Сърбия трябва да избере как ще продължат да се развиват отношенията с Косово – запазването на замразения конфликт или развитието на контакти с непризнатата република.

"Реших да не продължавам с лъжата и самозаблудата, казах на всички, че няма сръбско правителство, няма наше правителство в Косово и Метохия, което е изключително важно за здравеопазването и образованието, и трябва да спрем да лъжем собственото си общество", каза Вучич.

В същото време той отбеляза, че подкрепя контактите и подобряването на отношенията с Косово.

Освен това Вучич заяви, че Сърбия е претърпяла голямо национално поражение, загубила е територия и е претърпяла значителни икономически загуби.

Обръщението на Вучич към парламента и нацията за положението в Косово и Метохия продължи повече от два часа. Председателят Мая Гойкович, членове на правителството, водени от министър-председателя Ана Бърнабич и представители на дипломатическия корпус присъстваха на речта на президента. Извънредното заседание на Скупщината беше бойкотирано от представители на няколко опозиционни партии, обединени в Съюза за Сърбия, като от общо 250 депутати присъстваха 156. 

Водещи

Най-четени