Стават ясни кандидатите за наследник на Бокова 09.10 | 10:58

ЮНЕСКО започва да отсява номинациите, 7 започват надпреварата

От iNews.bg

Изпълнителният съвет на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) започва днес отсяването на кандидатите за поста генерален директор на организацията. Гласуването ще протече при закрити врата на заседанието в парижката централа. Новият генерален директор ще смени на този пост изкаралата два мандата българка Ирина Бокова, предаде БГНЕС.

Тя е дипломат и учен и първата жена на поста. Този път за нейното място бяха издигнати девет кандидатури, но по-късно Гватемала и Ирак оттеглиха предложенията си. За да премине първия кръг, кандидатът трябва да си осигури подкрепата на най-малко 30 от 58 страни участнички в съвета.

Засега остават кандидатите на Франция – Одри Азуле, която бе министър на културата на страната си до май, на Азербайджан - посланикът в Русия, композитор и учен Полад Бюлбюл. Кандидати са още заместникът на Ирина Бокова – китайският дипломат Цян Тан, зам-министърът на външните работи на Виетнам Фам Суан Шон. Висшата длъжност привлича още правозащитничката и бивша министърка за семейните дела в Египет Мушира Хатаб, катарецът Хамад бин Абдулазис ал Кавари, който е бивш министър на куртурата и историческото наследство на кралството и съветникът на министъра на културата на Ливан Вера Ел Хури Лакьой.

Водещи