Стефан Солаков: Позиция на правителството в подкрепа на Орбан ще е „подшушната” отвън 19.09 | 20:00

Русия започва да обира негативите от конфликта в Сирия, коментира журналистът

От Ани Романова

Позитивен знак е, че България взема страна в спора между Европейския съюз и Унгария, друг въпрос е дали сме направили правилния избор. По този начин журналистът Стефан Солаков коментира в студиото на "Лице в лице” инициативата на "Обединени патриоти” да подкрепим Унгария, която може да бъде лишена от право на глас в Съвета на ЕС.

Гласуваха се неща, които могат да навредят на отношенията между държавите, предупреди Солаков. "Ние обичаме унгарската независимост, но начинът, по който ние се държахме до момента, не е независим. Дай Боже да се държим като тях, когато се решават важни въпроси за ЕС”, допълни той.

Според него каузата на Будапеща срещу мигрантите може и да изглежда добра, но "има вътрешен натиск срещу унгарската демокрация – това е присъщо, когато един ръководител се задържи дълго на поста. Знаете, и при нас има "Аз казах”, "Аз направих”.

Според Солаков евентуална позиция на правителството в подкрепа на Орбан ще е "подшушната” отвън: "Виждате как охладняха отношенията между нашия премиер и неговата любимка Ангела Меркел”.

По отношение на ситуацията в Сирия, журналистът коментира, че Русия започва да обира негативите от конфликта и вчерашното сваляне на шпионския самолет Ил-20 е ударило по реномето на Владимир Путин: "Той остана безпомощен, прежали 15 души, преди известно време Ердоган му свали един изтребител, без да има никакви последствия”.

Според Солаков Башар ал-Асад и армията на режима му са "куц кон”, който само забърква съюзниците си в нови и нови проблеми. Той отбеляза, че "типичните покани в Москва и обработка на гостите” не работят в този регион и предишните съветски ръководители са имали по-добър подход по отношение на Турция, която е важният играч.

Журналистът отбеляза, че режимът на Реджеп Ердоган е намалил контрола над нелегалните имигранти в южната ни съседка и затова нашата страна трябва да е по-активна. Той посочи, че можем да притиснем Анкара с помощта на нашите превозвачи, които лесно могат да блокират границите.

Снимка: Стоп кадър, бТВ

Водещи

Най-четени