Столтенберг: Атина и Анкара да не намесват НАТО в споровете си 20.04 | 17:18

И Алиансът няма да се бърка в отношенията на Гърция и Турция, каза отново той

От iNews.bg

НАТО няма да се меси в отношенията между Гърция и Турция и им предлага да решат споровете си в рамките на двустранни преговори. Това заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг, предаде БГНЕС. "Между двете страни съществуват спорове. Призовавам Турция и Гърция да разрешат своите разногласия в духа на добросъседството и в рамките на двустранните преговори", каза Столтенберг пред гръцкия вестник "Неа" по време на официалното си посещение в Хага.

Според него намесата на НАТО няма да бъде полезна. Столтенберг посочи, че "двете страни са ценни съюзници и членове на алианса в течение на няколко десетилетия" и двете са допринесли за мисиите, операциите и колективната отбрана на НАТО.

Гръцките медии обаче реагираха негативно на думите на Столтенберг, сравнявайки генералния секретар на НАТО с Пилат Понтийски. Гръцката компартия /ГКП/ пък първа от политическите сили в страната коментира изказването на генералния секретар. ГКП смята, че изявлението му поощрява новите провокации на Турция. "Новата намеса на генералния секретар на НАТО е не само поведение в духа на Пилат Понтийски, но и поощрява турските искания, повдигайки разногласията, които трябва да бъдат разрешени", се казва в изявление на Компартията. "Освен това Столтенберг опровергава всички, които смятат НАТО за гарант на сигурността и суверенните права на държавите", се подчертава в документа.

През последните месеци отношенията между Атина и Анкара рязко се изостриха. Турция поставя под съмнение териториалната принадлежност на редица острови в Егейско море и постоянно нарушава въздушното и морско пространство на Гърция. Преди няколко седмици турски кораб се блъсна в кораб на гръцката брегова охрана. От началото на март в турски затвор са хвърлени двама гръцки военни, които са задържани за случайно преминаване на границата по време на патрулиране. За ескалирането на напрежението допринасят и пламенната риторика на политиците от двете страни.

Водещи

Най-четени