Столтенберг: Грузия ще се присъедини към НАТО 25.03 | 17:30

През август 2008 г. Русия и Грузия водиха петдневна война, след като Тбилиси започна военна операция срещу сепаратисткия район Южна Осетия

От iNews.bg

При посещението си в Тбилиси генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг увери, че Грузия ще се присъедини към Северноатлантическия съюз, въпреки противопоставянето на Москва, предаде БТА. Възможността за членство на Тбилиси в НАТО, сред чийто 29 членове има редица бивши държави от комунистическия блок, се смята от Москва за западна намеса в нейната сфера на влияние. 

На срещата на високо равнище през 2008 г. в Букурещ лидерите на Алианса прецениха, че Грузия е призвана да влезе в НАТО, но все още не са дали начало на процеса по присъединяването й.
Премиерът Бахтадзе каза в понеделник, че "присъединяването към НАТО е избор на грузинския народ и това е записано в конституцията ни". И допълни, че Грузия и НАТО смятат да си сътрудничат активно в процеса по гарантиране на сигурността на Черно море.

Столтенберг пристигна в Тбилиси, за да присъства на военните учения, организирани от Грузия и НАТО в Кърцаниси в околностите на грузинската столица. Започналите на 18 март учения ще продължат 12 дни с участието на 350 военни от САЩ, Великобритания, Франция, Германия и 17 други членове на пакта. Участват и военни от държави, които не са членки на НАТО, като Азербайджан, Финландия и Швеция.

През август 2008 г. Русия и Грузия водиха петдневна война, след като Тбилиси започна военна операция срещу сепаратисткия район Южна Осетия. Мирно споразумение сложи край на конфликта и на 26 август 2008 г. Москва призна независимостта на Южна Осетия и Абхазия. Оттогава тя поддържа там силно военно присъствие, осъдено от Грузия като "окупация".

След срещата си с държавния глава, Столтенберг, заедно с премиера Бахтадзе и военния министър Леван Изория, посети Кърцаниси, за да наблюдава ученията. Това са вторите многонационални учения в Грузия в рамките на реализацията на пакета за сътрудничество на страните от НАТО, приет на срещата на върха през 2014 г. в Уелс. Първите подобни учения в Грузия бяха през 2016 г. с участието на въоръжени сили от 14 държави, посочва ТАСС.

Водещи

Най-четени