Стотици се заразиха със салмонела в Холандия и САЩ 03.10 | 09:21

В Холандия проблемът произтича от заразена сьомга

От Елена Кирилова

Пушена сьомга зарази стотици хора в Холандия със салмонела, съобщава Huffington Post.

По случая в момента се води разследване и в САЩ, тъй като 85 души в 27 щати са се разболели от същата болест от 1 юли досега и има подозрения, че случаите са свързани с тези в Европа.

Според Холандския национален институт за обществено здраве и околна среда заразената риба водят до холандската компания Foppen, която продава риба както на територията на Холандия, така и в други страни по света.

Представители на американския клон на Foppen обявиха, че сьомгата е дошла от корпорацията CostCo Wholesale. Компанията заяви, че не вярва заразената риба да е била пласирана и в други държави.

Около 200 души, а вероятно броят им е много повече, са заразени само в Холандия с щам на бактерията Salmonella Thompson.

Представителят на Американския център за превенция и борба с болестите Лора Ръсел обясни, че федералната агенция има вече 85 регистрирани случая на един и същи щам в 27 щата, считано от 1 юли. Провеждат се разговори с пациентите, за да се разбере какво са яли преди да се разболеят. 10 души вече са били хоспитализирани, като няма смъртни случаи.

Крейг Уилсън, вицепрезидент по безопасността на храните в CostCo, каза, че компанията веднага ще изтегли пушената сьомга от пазара.

Водещи

Най-четени