Страни от Източна Европа искат помощ от САЩ срещу руски кибератаки 08.03 | 13:37

6 бивши соцстрани молят Вашингтон да не отменя санкциите срещу Москва

От iNews.bg

Дипломати от шест държави от Източна Европа призоваха американски сенатори да им помогнат срещу намесата на Русия, включително срещу кибератаки, съобщава Ройтерс.

Външният министър на Украйна и посланиците на Полша, Грузия, Латвия, Литва и Естония също настояват наложените срещу Москва санкции да не бъдат отменяни в близко бъдеще, предаде news.bg .

Дипломатическите представители се появиха на изслушване в Сената за руските действия в техните страни. "Докато Русия не се махне от украинската земя, санкциите не трябва да бъдат смекчавани", каза украинският външен министър Павло Климкин. Той подчерта, че дори санкциите трябва да бъдат увеличени в случай на ескалация.

Другите дипломати са съгласни, че страните им и други държави трябва да намалят зависимостта си от доставки на руски природен газ. "Ние наистина мислим за диверсификация", каза полският посланик във Вашингтон.

Няколко членове на подкомисията попитаха каква помощ би била най-полезна за източноевропейските страни, на което дипломатите отговориха, че искат военна помощ, включително отбранителни оръжия.

Представителите на европейските държави описаха поведението на Русия като "хибридна война", включваща кибератаки и пропаганда със заплаха или използване на сила. Грузинският посланик заяви, че руската пропаганда цели да убеди грузинците да не подкрепят присъединяване на страната към НАТО.

Сенаторът от Републиканската партия Линдзи Греъм, председателят на подкомисията, която надзирава Държавния департамент и отпускането на чуждестранна помощ, свика изслушването на фона на опасенията, че администрацията на Доналд Тръмп може да смекчи позицията към Москва, евентуално и да отмени антируските санкции. Греъм заяви, че подкрепя продължаване на помощта, определяйки я като важен аспект за американската сигурност.

"Колкото в по-голяма безопасност сте, толкова в по-голяма безопасност сме и ние", каза той на източноевропейските дипломати. Сенаторът добави, че иска по-добри отношения с Русия, но "това няма да се случи, докато Москва не се промени".

Сенаторът, който е говорил малко след обяд с Тръмп, подчерта пред дипломатите, че "очаква президентът да бъде добър съюзник".

Водещи

Най-четени