Съдът в Киев: Преименуването на православната църква е незаконно 07.04 | 09:59

Действията на председателя на украинската Върховна рада Андрей Парубий при приемането на закона за преименуването й са противоправни

От iNews

Окръжният съд в Киев призна за противоправни действията на председателя на Върховната рада Андрей Парубий при приемането на закона за преименуването на Украинската православна църква. Това съобщи лидерът на фракцията "Опозиционен блок" в украинския парламент Вадим Новинский, предава РИА "Новости", цитирана от "Гласове".

Според депутата решението на съда означава провал на опитите за смяна на името на УПЦ "в противоречие с конституционните норми, мнението на вярващите, както и позицията на самата Църква".

"С това въпросът за насилственото преименуване на Украинската православна църква в угода на Петро Порошенко и неговото обкръжение е приключен. Надяваме се окончателно", подчерта депутатът.

Той посочи, че става въпрос за приетите от Радата промени в закона за свободата на съвестта и религиозните организации. И поясни, че въпросният законопроект е внесен за повторно гласуване в нарушение на закона, явно с цел да се постигне "предварително планираният резултат".

В края на миналата година в Украйна влезе в сила закон, според който релгиозните организации, чиито ръководен център се намира в Русия, са длъжни да посочват в названието си своята принадлежност. Преди всичко това се отнася до каноничната УПЦ. Според закона промяната в наименованието трябва да се извърши в срок от четири месеца. От УПЦ заявиха, че не възнамеряват да променят името си и определиха действията на властите като саморазправа.

През декември, на "обединителен събор" в Киев беше създадена новата "автокефална църква", за чийто предстоятел бе избран "митрополит" Епифаний Думенко, а в началото на януари Вселенският патрирах Вартоломей издаде томос за признаването й. УПЦ обяви процеса за незаконен и отказа да участва в него.

Водещи

Най-четени