Съд в Нидерландия отмени полицейския час 16.02 | 14:07

Това е мащабно нарушение на правата а хората, се казва в решението

От iNews.bg

Нидерландски съд разпореди правителството да отмени националния полицейски час, наложен заради коронавируса, който предизвика най-тежките бунтове в Нидерландия от десетилетия, съобщи АФП, предаде БГНЕС.

Съдия от окръжния съд в Хага подкрепи дело, заведено от Групата за истина за вируса, казвайки, че правителството неправилно е използвало правомощия за спешни случаи.
Комендантският час от 21:00 до 04:30 ч., който започна на 23 януари, беше първият, наложен в Нидерландия след нацистката окупация през Втората световна война.
"Полицейският час трябва да бъде отменен незабавно”, се казва в изявление на Хагския окръжен съд.
"Тази мярка е мащабно нарушение на правото на свобода на движение и неприкосновеност на личния живот."
Правителството може да оспори решението, но обжалването няма да отложи заповедта на съдията, заяви говорител на съда, цитиран от агенция ANP.
Нямаше незабавен отговор от правителството – което в момента работи в условията на предизборна кампания преди вота на на 17 март, след като подаде оставка заради скандал с детски надбавки.
Нидерландското правителство миналата седмица удължи комендантския час поне до 2 март.
Но съдът заяви, че "въвеждането на полицейския час не се позовава на специалната спешност, необходима”, за да се използват законите за извънредни ситуации, които то използва за въвеждане на ограниченията, без да минава през долната и горната камара на парламента.
Полицейският час бил използван при внезапни извънредни ситуации, като пробив на дига, каза съдията.
Съдията каза още, че фактът, че полицейският час е обсъден преди налагането му, означава, че правителството има достатъчно основания, за да премине през правилния процес.
"Следователно използването на този закон за налагане на вечерен час не е легитимно", каза съдът.

Водещи