Създателите на руската COVID-ваксина искат да я тестват и върху деца 12.01 | 11:23

Това обаче няма да се случи преди края на третата фаза на изпитанията върху възрастни

От iNews.bg

Центърът "Гамалея", който разработи руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V", ще поиска през месец март разрешение от здравното министерство за тестване на препарата върху деца, предаде Нова ТВ, позовавайки се на ТАСС.

Изследването обаче няма да започне преди завършването на третата фаза на изпитанията на ваксината при възрастните, което е запланувано за периода април-май. Агенцията се позова на директора на центъра "Гамалея" Александър Гинцбург.

"По повод изследването на ваксината върху деца, водим активна работа по подготовката на документите. Надявам се до месец и половина-два тя да бъде завършена. След два месеца в най-добрия случай ще подадем документите в Министерството на здравеопазването за получаване на разрешение", заяви ученият.

По думите на Гинцбург дори и ако се получи разрешение, тестовете ще стартират едва след приключването на всички изпитания при възрастните. А резултатите от наблюденията на третата фаза ще бъдат внесени в регистрационното удостоверение в периода април-май, поясни Гинцбург. 

Водещи

Най-четени