Сълзотворен газ в Косовския парламент, посланикът на САЩ призна, че е „отвратен“ 19.02 | 19:15

Опозицията тормози законодателния орган и правителството

От iNews.bg

Въпреки проверките за сигурност на входа, косовските опозиционни депутати в петък отново използваха сълзотворен газ, за да блокират работата на парламента и правителството по сделките със Сърбия и Черна гора.

Депутатите използваха газ, за да прекратят за час заседанието. След час то бе подновено, но отново бе прекратено, след като за втори въздухът се изпълни със същото вещество.

След използването на сълзотворен газ за трети път шефът на парламента не можа да спре депутатите да напуснат залата, а парламентарната охрана насилствено изведе опозицията. Един от тях Албулена Хаджиу припадна, след като бе блъсната от униформен.

Още от септември опозицията тормози останалите в парламента с газ, лютиви спрейове, свирки и замеряне с бутилки. Те настояват за отхвърляне на сделката между Косово и Сърбия, постигната миналата година, защото тя дава повече права на етническите сърби в Косово и са против споразумението с Черна гора, което определя границите.

Правителството ги обвинява че искат да вземат властта с насилие, а те обвиняват правителството, че прави нечестни сделки в противоречие с Конституцията на Косово.

Западните поддръжници на Косово осъдиха насилието, като призоваха опозицията към решаване на политическата криза. Дори американският посланик в Прищина призна, че е "отвратен" от действията им.

Водещи

Най-четени