Сърбите започват да се ваксинират от утре 23.12 | 16:25

Ние сме единсвтената страниа извън ЕС, която успя да си набави дози, казва Вучич

От iNews.bg

"Ваксинацията срещу коронавирус започва утре в домовете за стари хора. Те са най-застрашената категория, затова започваме с тях," каза днес сръбският президент Александър Вучич, предаде Нова ТВ. Той добави, че ваксината е спасение за човечеството.

По думите на сръбския президент и някои хора от ръководния екип на Сърбия ще се ваксинират, независимо дали това е той, премиерът Ана Бърнабич или министър Дадия Кисич Тепавчевич.

Според Вучич ваксините са били доставяни на базата на двустранни договорки, независимо и Сърбия е може би единствената страна извън ЕС в тази област, която е успяла да набави определени дози ваксини.

"Започваме веднага. AЛИМАС (Агенция за лекарства и здравни продукти) получи проби от други ваксини, те ще продължат да си вършат работата и тогава очакваме по-големи количества. Ваксината е спасение, ваксината спаси човечеството", каза Вучич. Той добави, че Сърбия все още не може да се конкурира със страните от ЕС, но напомни, че страната е дала два милиона евро като дарение за програмата за разработването на ваксината.

"Очакваме да получим ваксини чрез тази програма, но се справяме и сами", каза Вучич и добави, че е важно колкото се може повече хора да бъдат защитени с ваксинация. Според него "от средата на януари ще се провеждат повече масови ваксинации".

Водещи

Най-четени