Тежки търговски преговори с Лондон след Брекзит предрича Барние 05.11 | 16:20

Излизането на Великобритания от ЕС води много подценявани негативни последици, каза още той

От iNews.bg

Главният европейски преговарящ за Брекзит - Мишел Барние заяви във вторник на най-голямото европейско технологично събитие, Уеб срещата в Лисабон (Web Summit Lisbon), че никой, дори и най-големите привърженици на Брекзит като Найджъл Фараж, не са успели да обяснят "добавената стойност" от излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, предаде БНР, позовавайки се на Ройтерс.

Барние предупреди, че Брекзит ще донесе много "подценявани негативни последици" и подчерта, че дори последното споразумение за оттегляне да бъде ратифицирано и от двете страни, това няма да бъде "краят на историята".

"Дори когато Брекзит сделката бъде ратифицирана, това няма да е края на историята...Трябва да изградим ново партньорство с Великобритания, след като те се оттеглят", каза той и повтори мнението си, че рискът от хаотично напускане на Великобритания без споразумение за развод все още съществува.

Представителят на ЕС нарече Брекзит "изпит на търпението" и отбеляза, че двете страни ще трябва да работят за възстановяване на отношенията си, след като Великобритания напусне единния блок.

Той посочи, че споразумението за Брекзит включва преходен период до края на 2020-а година, който обаче ще бъде кратък период от време, ако самият Брекзит бъде факт на 31-ви януари догодина. Това специално може да бъде проблем, ако Великобритания и ЕС нямат еднаква отправна точка в преговори за тяхното партньорство след Брекзит в области като търговията, подчерта Мишел Барние и предупреди, че Лондон може да поиска да се "отклони" от правилата на ЕС повече, отколкото Брюксел би желал да приеме.

Според него преговорите за бъдещите търговски отношения с Великобритания ще бъдат "трудни и взискателни, тъй като единният блок няма да търпи несправедливо конкурентно предимство". "Знам, че преговорите ще бъдат трудни и изискващи", каза той, посочвайки въпросите, свързани с държавните помощи, социалните и екологичните права и данъци като основни приоритети за Европейската комисия.

"Обединеното кралство не трябва да мисли, че нулевите митнически тарифи и нулевите квоти за стоки ще са достатъчни", каза той, подчертавайки отново, че времето ще бъде "изключително кратко" за договаряне на новото двустранно партньорство и за бъдещото споразумение за свободна търговия между Лондон и Брюксел. Не всичко е свързано с печалбите, обясни той, като сделката също така трябва да бъде в интерес на хората, на техния жизнен стандарт и на околната среда.

Лятото на 2020-а година ще бъде "моментът на истината" дали ще е необходимо удължаване на преходния период за Брекзит и след края на следващата година, подчерта той.

Бъдещата търговска сделка с Обединеното кралство също така трябва да включва сътрудничество в областта на киберсигурността, особено ако бъдат заплашени демократичните процеси, добави Барние.

Водещи

Най-четени