Техеран: Върнахме самолета на Борисов заради грешка на пилота му 30.11 | 17:21

Небето ни винаги е отворено за приятелски държави като България, казва МВнР на Иран

От iNews.bg

Грешно обявяване на полетната информация е причината за отклоняването на правителствения "Еърбъс” от въздушното пространство над Иран. Това става ясно от официалната позиция на иранското външно министерство, която беше разпространена до медиите, предаде бТВ. Вчера стана ясно, че правителственият самолет на България, превозващ делегация на път за Саудитска Арабия е бил отклонен от иранското небе. Според посолството на Ислямската република в София причината е именно техническо недоразумение.

"Неиздаването на разрешение за преминаването на самолета на българския министър-председател през въздушното пространство на Иран не е вярно”, заяви Бахрам Гасеми, говорител на ведомството. "Това, което се случи, бе погрешно обявяване на полетната информация от страна на пилота на самолета към кулата в Иран, като по тази причина самолетът не беше идентифициран”, пояснява допълнително той. Според него причина за объркването на данните могат да бъдат извършените промени в последния момент от страна на българския пилот.

В края на съобщението се посочва, че Иран има едно от най-безопасните пространства за въздушен транзит в региона, което "е винаги отворено за самолетите на приятелски държави като България, която има много добри отношения с Иран”.

Водещи

Най-четени