Техеран блокира социалите мрежи заради бунтовете 31.12 | 16:42

„Телеграм“ изтри профил, който призовавал протестиращи да се бият с полицията

От iNews.bg

Иран ще ограничи временно достъпа до някои социални мрежи и мобилни приложения за размяна на съобщения, съобщи днес иранската телевизия, цитирана от "Ройтерс”. Причината са протестите срещу лошите условия за живот в страната, в хода на които поне двама души бяха убити, предаде бТВ.

На най-високо ниво е решено да се ограничи достъпът до мобилните приложения "Телеграм” и "Инстаграм”, посочва източник на медията. Иранската телевизия съобщи, че двете приложения са блокирани, което според източника й има за цел да запази мира и сигурността на гражданите.  Решението е на Върховния съвет за национална сигурност, допълва той. 

Социалната мрежа "Фейсбук”, която е собственик на "Инстаграм”, на този етап не коментира. "Телеграм” по-рано днес закри акаунт, който призовавал за употреба на сила спрямо полицията в ислямската република.

На този фон близката до властта в Техеран агенция "Мехр” цитира представители на властта, според които загиналите не са били жертва на полицаи или други служители на силите за сигурност. Докато държавната телевизия излъчва кадри на контрапротести с портрети на аятолах Али Хамения в ръцете на участниците, други медии показват любителски кадри, на които се виждат сблъсъци с полицията и използване на сълзотворен газ.

Протестите не са новост за Иран, като според наблюдатели в последно време реториката на демонстрантите е станала по-радикална. Общото мнение е, че президентът Хасан Рохани ясно разбира проблемите на народа си, но му е трудно да се наложи над системата от бюрократични и технократски елити, които са се оформили във властта на Иран, става ясно от коментар на анализатора Махан Абедин пред "Ал Джазира”.

Водещи

Най-четени