Тиха дипломация: САЩ и Куба въстановяват отношенията си 20.07 | 15:37

Предстои да се премахнат търговското ембарго и ограниченията при пътуване

От Ралица Илиева

Кубинските официални представители ще присъдят статут на посолство на 98-годишното си имение във Вашингтон, което от десетилетия обслужва дипломатическите интереси на старната.

Междувременно, щатското представителство в Хавана също ще бъде провъзгласено за посолство на официална церемония, на която ще присъства и щатския държавен секретар Джон Кери, пише Washington Post.

По този начин официално се въстановяват дипломатическите връзки между двете страни, прекъснати в продължение на 54 години.

''Това е символична стъпка, но е много важна за следващия етап на взаимоотношенията ни с Куба. Президентът много ясно заяви, че има още много промени, които трябва да бъдат направени и призова Конгреса да сложи край на ембаргото,'' каза представител на Държавния департамент на САЩ миналата седмица.

Събитията представляват и своебразна кулминация на декларацията, направена от президента на САЩ Барак Обама през декември миналата година. Според думите на държавния глава, САЩ ще се опита да елиминира изолацията и наложеното ембарго на стоки спрямо Куба.

Споразумението идва след тайни преговори, след които американският правителствен подизпълнител Алан Грос, заловен в Куба, беше освободен. От своя страна, САЩ освободиха набедени членове на кубинска шпионска групировка.

 

Противоречия

 

Въпреки това развитие, остава да бъдат уточнени подробностите около споразумението.

Търговското ембарго, както и ограниченията при пътуване към САЩ ще трябва да бъдат премахнати след гласуване в Конгреса. Проблемът е, че голяма част от републиканците се противопоставят на споразумението. Кубинските лидери, от друга страна, ще се изправят пред предизвикателството да решат до колко да отворят икономиката си за бизнеса и културата на американците.

Дипломатическите интереси по време на санкциите в Хавана и Вашингтон са били представлявани от швейцарските посолства, подобно на начина, по който швейцарците служат за посредници между САЩ и Техеран.

Очаква се, че кубинският външен министър Родригез ще присъства на церемонията по обявяване на сградата на Куба във Вашингтон за посолство. Това ще е първото по рода си посещение на кубински дипломат в САЩ от последните 54 години, изключвайки визити на представители на страната в ООН.

Водещи

Най-четени