Транспортна стачка блокира Франция 05.12 | 11:35

Има риск и от протести на „жълтите жилетки“, предупреждава МВнР

От iNews.bg

Във връзка с подготвяната от правителството пенсионна реформа във Франция, синдикатите и заетите в редица сфери на транспорта и услугите обявиха национална безсрочна стачка във Франция, считано от 5 декември 2019 г. Очаква се няколко милиона работници и служители в държавния и частния сектор да се включат, поради което стачката да предизвика силни смущения, особено в градския транспорт.

Протестните действия ще обхванат секторите на транспорта – железници (SNCF), които са съобщили, че ще бъдат осигурени само 10% от влаковете на територията на страната; регионалните влакове TER (Transport express régional), които ще бъдат осигурени само на 3%; влаковете Intercités ще бъдат почти изцяло анулирани, особено в регионите Bretagne и Occitanie; транспортната мрежа в Париж и Ил дьо Франс (RATP) - метро, влакове, автобуси; такситата. Стачката ще засегне и сферата на образованието – около 900 хиляди преподаватели и помощен персонал, обслужващ занималните, хранителните столове и училищния транспорт. Очаква се 40% от училищата да бъдат затворени. Синдикатите в сферата на енергетиката също са призовали към участие в националната стачка, като не се предвижда спиране на тока за домакинствата, но са отправени призиви за намаляване на производството на електричество, спиране на тока в държавните и обществени сгради (извън болниците). Има призиви за стачка в седемте френски рафинерии, което не изключва спирането на производството. Оценките към момента са, че запасите от горива правят малко вероятно да се появят липси по бензиностанциите в краткосрочен план. Персоналът, отговарящ за събирането на битовите отпадъци и тяхното третиране, също се очаква да се включи в стачката, като вече са предвидени протести в Марсилия и Монпелие. Очаква се работещите в спешната медицинска помощ да се включат в протестните действия на 17 декември 2019 г. Стачните действия на 5 декември 2019 г. ще обхванат и сферата на правосъдието. Синдикатите на полицейските служители също са призовали към участие на всички полицейски управления. Предвиждат се различни действия, сред които символично затваряне на полицейските управления. Полицейските служители няма да се включат в протестни шествия. 

Синдикатите на наземния персонал на Авиокомпания Ер Франс също са призовали към стачка, поради което могат да се очакват затруднения при обработката на пътници и багажи. Не се предвижда да стачкуват останалите служители на компанията.

Съществува риск от появата на радикализирани "жълти жилетки" и хулигани.

Префектурата на полицията в Париж е забранила придвижването, паркирането на автомобили и призова към затваряне на всички магазини, ресторанти и други обществени обекти по маршрута на стачното шествие на 5 декември 2019 г. в Париж, което е предвидено да започне от Gare du Nord и да продължи до Place de la Nation. Засегнати ще бъдат следните части на гр. Париж – boulevard de Denain, boulevard de Magenta, place de la République, boulevard Voltaire, place de la Nation.

На 5 декември т.г. са планирани повече от 150 събития в цялата страна.

Министерство на външните работи препоръчва на българските граждани при планиране на пътуване да имат предвид възможните затруднения и закъснения на градския транспорт при придвижване от и до летищата, възможни затруднения и закъснения в обслужването на самите летища. При подготовка на пътуване е препоръчително да се предвиди алтернативен транспорт за придвижване от и до летищата, особено в Париж. Наложително е  информирането за актуалната обстановка на място, както и спазването инструкциите и указанията на местните власти.

При нужда, българските граждани във Франция могат да се обръщат за съдействие към посолството на Република България в Париж на следния дежурен телефон: +33 1 45 51 85 90.

---

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo ).

Водещи

Най-четени