Транспортна стачка и блокада в Белгия 28.01 | 12:41

Очаква се за протест в Брюксел да се съберат над 10 000 души

От iNews.bg

Белгия ще бъде блокирана днес от протест в обществения транспорт, организиран от синдиката на социалистите в страната. В Брюксел се движи един на редовните три автобуса, предаде БНР.

Очаква се само в Брюксел днес да се съберат над 10 000 души. Протестът ще създаде проблеми в движението на транспорта в различна степен в различните градове в страната в северната и южната част. В някои градове няма да се движи 60 на сто от обществения транспорт. Протестиращите настояват за "засилена социална сигурност".

Серж Делшамбр, председател на синдикатите в обществения транспорт в Шарлероа, заяви:

"Правителството намалява финансирането на социалната сигурност. Всички ние плащаме социални осигуровки в размер на 13.7 на сто - както  вие, така и всички работещи в Белгия. Правителството обаче направи подарък на приятелите си предприемачи. Миналата година те намалиха вноските за социално осигуряване за фирмите. Така се формира дупка, която самите те създадоха".

Работещите в обществения транспорт настояват за коректно рефинансиране на социалната система, без да се повишават вноските, а да се заплащат еднакво от всички. 

Водещи

Най-четени