Тръмп: Разпоредих на администрацията да спре парите на СЗО 15.04 | 10:09

Толкова смърт е причинена заради техни грешки, трябва да понесат отговорност, казва той

От iNews.bg

"Инструктирал съм администрацията си да прекрати финансирането за СЗО, докато се даде оценка за ролята на Световната здравна организация за лошото управление на кризата и прикриване на разпространението на коронавируса”. Това заяви американският президент Доналд Тръмп в Белия дом, предаде БГНЕС.

"СЗО не успя да изпълни основното си задължение и трябва да понесе отговорност”, добави той. "Толкова смърт е причинена от техните грешки", каза още Тръмп.

"Много страни заявиха, че са послушали СЗО /да не затварят границите си с Китай/, и сега имат проблеми, за които не са могли да предположат”, продължи Доналд Тръмп.

"Ако СЗО беше отишла в Китай, за да наблюдава огнището, щяха да бъдат спасени животи”, казва той, добавяйки, че "тяхното доверие в разкритията на Китай … вероятно е довело до 20-кратно увеличение на случаите по целия свят”.

Плановете за възобновяване на нормалния живот в САЩ "са близо до финализиране”, каза Тръмп, цитиран от Би Би Си.

"Ще говоря с всички 50 губернатори съвсем скоро и ще упълномощя всеки отделен губернатор на всеки отделен щат да състави и следва план "да се отвори, по време и начин, който е най-подходящ", добави американският президент.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова да не се намаляват ресурсите на ООН.

"Сега не е моментът да се намалят оперативните ресурси на Световната здравна организация или на която и да е друга хуманитарна организация по време на борбата с вируса”, каза той, цитиран от Франс прес.

"Вярвам, че Световната здравна организация трябва да бъде подкрепена, тъй като това е абсолютно критично за усилията на света да спечели войната срещу COVID-19”, каза Гутериш, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви по-рано, че страната му ще прекрати финансирането на здравното тяло на ООН заради грешни решения по време на пандемията от коронавируса. 

Водещи