Тръмп оптимист за преговорите с Китай 14.05 | 10:37

В края на юни той ще се срещне с Путин и Си Цзинпин в Япония

От iNews.bg

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че очаква продължаващите американско-китайски търговски преговори да бъдат успешни, въпреки последният кръг от високи митнически тарифи, наложени както от САЩ, така и от Китай, предаде БНР.

"Имам чувството, че преговорите ще бъдат много успешен", отбеляза Тръмп по време на вчерашна вечеря в Белия дом във връзка с мюсюлманския празник Рамадан. Той добави, че ще разбере в следващите три до четири седмици дали ще се окаже прав.

По-рано в понеделник Доналд Тръмп заяви, че американските тарифи спрямо вноса на китайски стоки представляват "много положителна стъпка" в търговските преговори и поставят САЩ в чудесна позиция в тези преговори. "Обичам позицията, в която се намираме. Може да има някои ответни мерки, но те не могат да бъде много съществена в сравнение с нашите мита", посочи той и добави, че САЩ "ще взимат от тарифите десетки милиарди долари".

Неговото изявление е факт на фона на ескалиращата търговска война между САЩ и Китай, след като в края на миналата седмица Вашингтон увеличи тарифите за вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара до 25%, което накара Пекин да обяви в понеделник, че от 1-ви юни повишава до 25% митата върху вноса на американски стоки за 60 млрд. долара.

Говорейки по време на вчерашна визита на унгарския премиер Виктор Орбан в Белия дом, Доналд Тръмп посочи, че ще се срещне с китайския си колега Си Цзинпин и с руския президент Владимир Путин по време на конференцията на Г-20 в Япония в края на следващия месец (на 28-и и 29-и юни). Той изрази оптимизъм, че срещата му с китайския президент ще бъде "плодотворна".

Американският президент също така отбеляза, че в спора между двете водещи световни икономики може да има "някакви" наказателни контрамерки, но потвърди, че търговската сделка с Китай е "готова на 95%".

Доналд Тръмп добави, че все още не е взел решение дали да оближи с висока мита и останалия китайски внос за 325 млрд. долара.

Водещи

Най-четени