Тръмп помля Зеленски: Най-великият търговец в историята 24.09 | 10:15

Всеки път, когато идва в страната, си тръгва с 60 милиарда долара". Бившият президент добави: "Той отчаяно иска те да спечелят тези избори, защото аз бих постъпил по-друг начин, ще договоря мир

От iNews.bg

Бившият президент на Съединените американски щати Доналд Тръмп, който е кандидат на Републиканската партия за предстоящите президентски избори, отправи остри критики към украинския президент Володимир Зеленски и настоящата американска администрация относно подкрепата за Украйна. Тръмп изрази мнение, че Зеленски предпочита демократите да спечелят изборите, на които републиканецът ще се изправи срещу вицепрезидентката Камала Харис от Демократическата партия, информира Ройтерс.

По време на предизборен митинг в щата Пенсилвания, Тръмп заяви: "Мисля, че Зеленски е най-великият търговец в историята. Всеки път, когато идва в страната, си тръгва с 60 милиарда долара". Бившият президент добави: "Той отчаяно иска те да спечелят тези избори, защото аз бих постъпил по-друг начин, ще договоря мир".

Тръмп очерта своя подход за разрешаване на конфликта в Украйна, ако бъде избран отново за президент. Той заяви намерението си да се свърже лично с руския президент Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски, за да ги призове към постигане на споразумение за прекратяване на войната. Въпреки това, Тръмп не предостави конкретни детайли относно своя мирен план.

Междувременно, кампанията на Камала Харис все още не е коментирала изявленията на Тръмп. Според последните социологически проучвания се очертава оспорвана надпревара между двамата кандидати за президентския пост.

Изказванията на Тръмп идват на фона на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Съединените американски щати. Зеленски пристигна в страната в неделя, за да участва в сесиите на Общото събрание на Организацията на обединените нации. По време на визитата си той призова партньорите на Украйна да съдействат за постигането на "обща победа за един наистина справедлив мир".

От началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година, Вашингтон и неговите съюзници са осигурили финансова и военна помощ в размер на милиарди долари за подкрепа на украинската държава. Същевременно, западните страни наложиха няколко пакета от санкции срещу Руската федерация.

Доналд Тръмп многократно е критикувал помощта на САЩ за Украйна, определяйки я като "прахосване на пари". Той отказва да заяви категорично, че иска Украйна да спечели войната. Последният контакт между Тръмп и Зеленски е бил телефонен разговор през юли, но двамата не са се срещали лично след края на мандата на Тръмп като президент на САЩ през 2021 година.

Водещи

Най-четени