Тръмп стана първият действащ президент на САЩ, стъпил в Северна Корея 30.06 | 15:15

Американският държавен глава покани "своя приятел" Ким Чен Ун да посети Белия дом във Вашингтон

От iNews

Доналд Тръмп се ръкува през границата с водача на Северна Корея Ким Чен Ун и прекрачи демаркационната линия, с което стана първият действат президент на САЩ, стъпил на севернокорейска територия, съобщиха световните медии. Двамата се срещнаха в неделя в демилитаризираната зона между двете корейски държави. Тази трета среща помежду им за малко повече от година засилва надеждите за възобновяване на преговорите за ядреното разоръжаване на Пхенян. Тръмп прекоси демаркационната линия - символ на Студената война - и за кратко пребивава на севернокорейска територия. Малко по-късно Ким се присъедини към Тръмп и влезе на територията на Южна Корея. "Това е велик ден за света", заяви Тръмп, докато двамата стояха сред представителите на пресата, съветници и бодигардове. Ким изглеждаше в добро настроение, докато обменяше реплики с Тръмп чрез преводач. "Това е проява на неговата добра воля", каза Ким по адрес на събеседника си.

Тръмп каза на събеседника си, че за него е голяма чест да бъде на това място. "Горд съм, че стъпих в Северна Корея отвъд линията", обяви той и добави, че се чувства прекрасно. Чрез преводач Ким Че Ун поздрави Тръмп, че е прекрачил демаркационната линия, което нарече "смел и решителен акт", който "означава, че искаме да сложим край на неприятното минало". Ким премина линията и стъпи на южнокорейска територия и тогава президентът на САЩ каза, че ще го покани в Белия дом.

Двамата си размениха устни покани за посещения в Пхенян и Вашингтон. След първото ръкостискане между Тръмп и Ким към тях се присъeдини южнокорейският президент Мун Дже-ин. Преди това той бе похвалил двамата лидери за проявената "такава смелост" и изразил надежда, че Тръмп "ще остане в историята" като президента на САЩ, постигнал мир на Корейския полуостров. Доналд Тръмп пристигна в Южна Корея късно в събота след форума на Г-20 в Осака, където изнeнадващо направи предложение в Туитър за среща с Ким Чен-ун на 38-ия паралел. Севернокореецът откликна на предложението.

Водещи

Най-четени