Турският премиер излъга! Армията извърши нови нападения в кюрдските райони 22.06 | 15:11

Анкара обещава да възстанови разрушенията

От iNews.bg

Във вторник турски самолети са извършили въздушни операции срещу забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) в югоизточните части на Турция и в Северен Ирак, съобщава в. "Хюриет".

Изтребителите са унищожили общо 20 цели на организацията в провинциалните части на област Лидже в провинция Диарбекир. По-късно операция е имало и в област Семдинлъ в провинция Хакари.

Генералният щаб на турската армия обяви, че самолети са ударили цели на ПКК и в регионите Зап и Метина в Северен Ирак. При акциите общо 15 обекта на групата са били ударени, в това число убежища и места за съхранение на муниции.

Съобщението за двете операции идва ден след като турският премиер Бинали Йълдъръм обяви край на антитерористичната операция в югоизточната част на страната срещу ПКК, отбелязва БГНЕС.

"Всички разрушени райони ще бъдат обновени. Взимаме мерки младите да живеят там по-добре, отколкото в планините сред терористите”, изтъкна Йълдъръм.

В югоизточната част на Анадола също така ще бъдат изградени нови фабрики и ще се развива частния сектор, като наред с това държавата е готова да откупува предприятия в региона.

Военните операции срещу ПКК бяха възобновени миналото лято, след като управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), съосновател на която е президентът Реджеп Ердоган, изгуби мнозинството си на парламентарните избори. Неуспешните коалиционни преговори доведоха до нови избори, на които ПСР възстанови статута си на еднолично управляваща партия.

ПКК започва въоръжената си борба за автономия на териториите, в които е преобладаващо присъствието на кюрдското малцинство в началото на 80-те години на миналия век. Постепенно обаче исканията на партията стават по-умерени и са свързани най-вече с по-голяма независимост на кюрдите.

От друга страна през последните години бяха установени фактически кюрдски автономии в размирните Ирак и Сирия, което според Анкара може да даде нов заряд на борбата за независимост в Анадола.

Антитерористичната операция предизвика изключително много критики от медийни, академични, политически и обществени кръгове в Европа заради нехуманното отношение на турските войски към цивилното население. На базата на турското законодателство бяха започнати съдебни процеси срещу журналисти и общественици по обвинения в "подкрепа на тероризма”.

В същото време ПКК не стоя пасивна в размирните месеци, като бойците на партията реализираха десетки атентати със стотици жертви в цяла Турция, насочени най-вече срещу армията и полицията.

Водещи

Най-четени