Турски антитерористи: Близката до ПКК "Ястреби на Кюрдистан" е извършила атентата в Истанбул 08.06 | 12:29

Местната преса свързва вчерашната атака с изоставена на мястото българска кола

От iNews.bg

В анализите си за вчерашния атентат в Истанбул, при който загинаха 12 души, а 35 бяха ранени, специалистите по терора в Турция посочват, че начинът, по който е извършен, е "прийом на съпътстващата ПКК групировка - "Ястреби на Кюрдистан", която извършва терористични удари в големите градове. Този похват преди бил характерен за "Ал Кайда", чието продължение сега е "Ислямска държава”, посочва анализаторът Селви, цитиран от БНР.

Той прави извод, че ПКК и ИДИЛ си сътрудничат в организирането на терористични нападения, а полето на обмена на опит е днешна Сирия.

До момента никоя терористична рганизация не е поела отговорност за атентата.

В Истанбул продължава разследването на кървавия атентат от вчера в квартал "Везнеджилер" с участието на седем прокурори, предаде кореспондент на БНР. Властите съобщиха, че нападението е било извършено с кола, натоварена с експлозиви, с двойно детонаторно устройство, от разстояние, а мишена е бил полицейски автобус. Колата е била наета и е била оставена пред хотел, който от три години бил затворен. Отхвърлена бе версията за жива бомба - камикадзе.

Турски медии посочват, че близо до мястото на взрива от доста време се е намирала паркирана кола с български номер. Според тях "случаят се разследвал от българските служби, които са установили собственика на колата". От турска страна обаче няма официално изявление по този случай.

Още вчера властите арестуваха четирима заподозрени за атентата, които се разпитват в полицията. Не се съобщава дали има чужденци. Анализират се кадрите от уличните камери, както и хиляди разговори по джиесемите. Твърди се, че наскоро в полицията е бил получен сигнал за готвено нападение, но без да се съобщи къде.

Истанбул лекува раните от атентата, а стотици хора се стичат да даряват кръв. Сгради и улици са украсени с турски знамена, социалните медии се задръстиха от съболезнователни послания и с проклятия срещу терора.

Снощи улиците на най-големия турски град бяха доста безлюдни. Дори анализатори-критици на президента Реджеп Ердоган, между които е писателката Оя Байдар, призоваваха кюрдите от ПКК да спрат кръвопролитията.

"Стига! С проливане на кръв не се печели нито свобода, нито демокрация!", призова Оя Байдар.

От полицията съобщиха, че са били затегнати мерките за сигурност и че продължава издирването на извършителите.

 

Водещи

Най-четени