Турски министри заминават за САЩ, за да преговарят за екстрадирането на Гюлен 22.07 | 19:48

Прокуратурата вече му е повдигнала обвинения, както и на още на 73-ма души

От iNews.bg

Турските министри на вътрешните работи и Ефкан Ала и на правосъдието Бекир Боздаг ще посетят САЩ за обсъждане с американските власти на въпроса за екстрадирането на Фетхула Гюлен. Анкара смята, че именно той стои зад опита за държавен преврат в страната от миналия петък срещу събота. Визитата на турските министри е насрочена за следващата седмица.

Преди дни Анкара официално поиска от САЩ Гюлен да бъде екстрадиран и върнат в Турция, където да бъде изправен пред съд. Той живее в САЩ от 1999г. Ако американските власти откажат да го върнат в страната му, той ще бъде осъден задочно.

Съдебният процес срещу Фетуллах Гюлен и членовете на т. нар. фетулахистка терористична организация ще започне в края на ноември, предаде БГНЕС. Според турски медии съдът за тежки престъпления в Анкара е получил обвинителния акт, изготвен от главния прокурор по дело за опит за преврат. В качеството на обвиняеми са подведени 73 души, в това число и самият Гюлен. Първото изслушване по делото ще се състои на 22-25 ноември.

Водещи

Най-четени