Убитите от взривените комуникационни устройства в Ливан вече са 37 19.09 | 17:00

Ранените са над 3500

От iNews

Броят на загиналите в поредицата експлозии на преносими комуникационни устройства в Ливан нарасна до 37, а на ранените - над 3500, каза министърът на здравеопазването Фирас Абиад.
За повишен риск войната в Близкия изток да се разрасне предупредиха както държави в региона, така и ООН, предаде БНР.
Сложна схема от най-малко три подставени фирми описва "Ню Йорк таймс" в подготовка на синхронизираните експлозии на пейджърите в Ливан и Сирия.
Част от мрежата е унгарската компания, която е произвеждала и продавала тайванските устройства. В статията обаче не се споменава България.
Източници на "Ню Йорк таймс" от израелските служби твърдят, че унгарската компания е изпълнявала специални поръчки за ливанската групировка "Хизбула", а доставките са започнали през лятото на 2022 г. и са се увеличили, след като лидерът ѝ Насрала публично забрани използването на мобилни телефони.
Засилват се притесненията от възможно разрастване на конфликта.
Израелският министър на отбраната Йоав Галант обяви нова цел пред израелските сили за отбрана след продължителната кампания срещу "Хамас" в Газа:
"Преди всичко центърът на тежестта се премества на север. Това означава, че насочваме ресурси, сили и енергия в северна посока.
 
Турският външен министър Хакан Фидан предупреди, че войната може да обхване Ливан, Иран, Йордания и дори Египет.
А йорданският външен министър Айман Сафади обвини Израел, че тласка Близкия изток към ръба на регионална война, подклаждайки напрежението на много фронтове.
За "драматично" влошаване на обстановката предупреди и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Водещи

Най-четени