Убиха лидера на сепаратистката Донецка народна република 01.09 | 10:13

Москва обвини Киев, че стои зад атентата срещу Александър Захарченко

От iNews.bg

Лидерът на самообявилата се Донецка народна република в Източна Украйна е бил убит днес при взрив в заведение в Донецк, обяви администрацията на проруските сепаратисти, предаде Ройтерс. Александър Захарченко почина в резултат на терористичен акт, съобщи информационната агенция на сепаратистите.

Руското външно министерство заяви, че има основания да смята, че Киев е отговорен за смъртта на Захарченко, предаде РИА Новости. Говорителката Мария Захарова посочи, че смъртта му показва, че Киев е решил да води "кървава битка" и се е отказал от обещанията си да търси мир, предаде БНР.

Според Службата за сигурност на Украйна обаче убийството на Захарченко е резултат на конфликт между "терористите и техните руски спонсори".

По професия електромеханик, Захарченко (42 г.) оглави донецките сепаратисти скоро след отцепването им от Киев през 2014 г. и през ноември същата година бе утвърден чрез избори начело на така наречената Донецка народна република.

През юли миналата година той обяви планове за създаване на нова държава - "Малорусия", в източните украински територии, но инициативата му бе отхвърлена дори от сочената за поддръжник на сепаратистите Москва.

През 2016 г. Захарченко обяви публично, че властите в Киев подготвят физическото му ликвидиране - твърдение, което бе отхвърлено категорично от украинското правителство.

Водещи

Най-четени