Украинската църква стана независима, Москва и Вселенската патриаршия се скараха 12.10 | 15:06

Цариградската патриаршия подкрепя разколници и отлъчени, казва Руската православна църква

От iNews.bg

Украинците празнуват историческото решение на Вселенската патриаршия да пристъпи към признаване на независима от Москва украинска православна църква. Московската патриаршия определи решението като "катастрофа" и "схизма", предаде БНТ.

Синодът в Истанбул подкрепи искането на Киев за независима, автокефална църква и сне анатемата от патриарх Филарет, който се надява да оглави независимата украинска църква.

митрополит Емануил: Светият синод обсъди въпроса за Украйна и постанови:да поднови вече взетото решение - да се пристъпи към предоставянето на автокефалност на Украинската църква.

Решенията са подготовка за събор, който ще отправи молба към патриарх Вартоломей да предостави на Украинската православна томос - постановление за независимост. Тогава украинската автокефалност ще стане факт.

Според украинския президент Порошенко независимостта на църквата в Киев е част от държавната проевропейска и проукраинска стратегия.

Цариградската патриаршия е извършила "безпрецедентно антиканонично действие" като е встъпила в канонично общение с разколници и отлъчени от църквата, заяви в четвъртък ръководителят на отдела за връзки с обществеността на Руската православна църква (РПЦ) Владимир Легойда, предаде БГНЕС.

Негодувание на РПЦ предизвика и решението за анулиране на историческото писмо от 1686 година, с което се дава право на московския патриарх да назначава киевския митрополит. "Константинополската патриаршия извърши безпрецедентно антиканонично действие, което е опит за разрушаване основите на православния каноничен ред. Няма как по друг начин да оценим решението на Константинопол за встъпване в канонично общение с разколници и лица, отлъчени от църквата. Подробна оценка на това деяние Светият синод на Руската православна църква ще даде на насроченото за 15 октомври в Минск заседание", отбеляза Легойда.

От своя страна прессекретарят на московския патриарх Кирил Александър Волков определи решението на Цариградската патриаршия като "нагло и агресивно" вмешателство на една поместна църква в делата на друга.

Водещи

Най-четени