Улиците в куп гръцки градове пълни с ченгета заради очаквани протести 06.12 | 10:57

Властите се опасяват от вълнения заради годишнина от застрелването на тийнейджър от полицаи

От iNews.bg

Гърция засили мерките за сигурност в 18 града поради опасения от безредици в годишнината от смъртта на 15-годишния тийнейджър Алексис Григоропулос от полицейски куршум през 2008 г., предаде БГНЕС.

Всяка година в деня на смъртта на тийнейджъра се случват безредици. Тази година годишнината съвпадна с изтичането на ултиматума на властите към самонастанилите се в празни сгради: да освободят незаконно заетите от тях сгради в рамките на 15 дни. В Атина и други гръцки градове десетки сгради са превзети от анархисти и мигранти. Мигрантите превръщат тези жилища в свои домове, а анархистите често ги използват години наред като централи на техните организации.

В четвъртък вечерта в Атина се проведе шествие на анархисти в отговор на ултиматума.

Новото правителство на Гърция изпълнява обещанието за възстановяване на реда в страната. По-специално, Наказателният кодекс беше изменен, за да се увеличи отговорността за обществено опасни действия. За употребата на коктейли "Молотов” сега наказанието е до 10 години затвор. Премахнато е и правото на университетско убежище – преди това на полицията беше забранено да влизат на територията на университетите, което ги превърна в зона на беззаконие.

Анархистите призовават своите привърженици да излязат на улиците в 18 града, за да проведат траурен марш.

Мерките за сигурност започнаха да се засилват още вчера. Полицията ще бъде напълно подготвена във всички 18 града днес, на 6 декември.

Полицията помоли шофьорите да избягват пътувания в центъра на Атина и да не паркират автомобилите си в демонстрационните райони. 

Водещи

Най-четени