Улиците на Лондон залети от бездомна мизерстваща младеж 07.07 | 09:00

Правителството занижава броя на младежите в неравностойно положение

От Йоанна Димитрова

Истинският брой на младите хора във Великобритания, които са бездомни, далеч надхвърля информацията на правителството. Според ново мащабно проучване от експерти в университета в Кеймбридж, броят им е три пъти по-голям.

Около 83 000 бездомни млади хора е трябвало да разчитат на съвети и благотворителни организации за покрив над главите си през изминалата година - повече от три пъти над 26 852, колкото са били младите хора, записани като бездомни в данните, оповестени от Министерството на общините и местното управление през 2012 г.

Проучването на Центъра за настаняване и планиране в Университета в Кеймбридж е уточнило, че младежката "бездомност" към днешна дата е най-голяма. То се основава на официални данни от проверки на 40 местни власти и национална анкета сред повече от 2000 младежи от 16 до 25 години.

Изследването разглежда броя на бездомните в период от една година, като включва както спящите на улиците, така и пребиваващите в общежития.

Повече от един на всеки седем млади хора (17 на сто) са нощували навън, включително на места, като коли или пейки, през изминалата година, според проучване на ComRes.

Около 1,3 милиона млади хора на възраст от 16 до 24 години са нощували "под звездите" през изминалата година.

Експертите съветват да се отделят финансови ресурси за решаването на проблема и да бъде оказана подкрепа на младежите в неравностойно положение.

"Правителството не осъзнава сериозността на самия мащаб на проблема в Обединеното кралство!", каза Балбир Чатрик, директор на Centrepoint. "Младите хора обикновено са изправени пред липсата на дом не по тяхна вина. Като общество, ние им дължим национална мрежа за сигурност!", допълва той.

Кемпбъл Роб, главен изпълнителен директор на Shelter, заяви: "Това изследване рисува мрачна картина за младите във Великобритания и показва, че сегашният план на правителството за намаляване на жилищна помощ за 18- до 21-годишните не може да бъде нищо повече от катастрофален!".

Пример за тъжната история на бездомния е Mo Ибрахим, на 22 години. Той живее в Лондон. Пристига в Англия преди пет години заедно със семейството си и през 2013 г. е бил изхвърлен от дома си.

1531689

"Започнах да спя в задната част на къщата на майка ми, после в парка на една пейка и това беше наистина ужасно. Имах късмет, че е лято. Отивах в приюта, за да ям нещо", разказва той.

След две седмици спане под звездите, Mo успява да намери място в хостел.

"Всичко се промени, когато отидох там. Започнах да работя, а хората правеха всичко възможно, за да ми помогнат. Тогава се чух с майка ми. Тя питаше как съм си намерил работа, беше много изненадана.", добавя той.

Други инициативи, които помагат на младите бездомни хора, включват 14 млн. паунда в подкрепа на 10 000 души в частните отдавани под наем жилища, 15 млн. паунда, за да се подпомогне животът на 1600 бездомни и 40 милиона паунда за проекти в подкрепа на младите хора, за да работят и да учат, и да живеят в хостели и общежития, а не на улицата.

Водещи