Унгария си иска обратно парите, обезщетяващи жертвите на Холокоста 30.08 | 20:20

Става дума за 21 млн. долара

От Андриян Георгиев

Властите в Унгария съобщиха, че искат парите, които Унгария е изплатила като обезщетения на жертвите на Холокоста, да им бъдат върнати. Причината за настояването е, че американската организация Claims Conference, осъществяваща контрол на плащанията, се била провалила да докаже как са били изразходвани средствата.

"Американската организация Claims Conference не е в състояние да представи точен отчет за това, как са били използвани средствата, получени от унгарското правителство", се казва в изявление, публикувано на интернет страницата на правителството.

В изявлението се казва още, че правителството е помолило в няколко случая Claims Conference да разкрие сметките си, но след като не са го направили, правителството е поискало спорните пари да бъдат възстановени с лихвите.

През декември 2007 г. предишното унгарско правителство подписа споразумение с Обществения фонд за еврейско наследство в Унгария да изплати в рамките на 5 години 21 млн. долара (16,7 млн. евро) обезщетения на унгарските евреи, оцелели от Холокоста, както и на близките на загиналите в лагерите на смъртта.

Общественият фонд за еврейско наследство управлява плащанията към оцелелите, живеещи в Унгария, докато Claims Conference наблюдава обезщетенията за тези, които живеят в чужбина.

Около 600 хил. унгарски евреи са били убити от нацистка Германия по време на Холокоста, осъществен през Втората световна война.

Водещи

Най-четени