Управляващата партия загуби на изборите в Румъния 07.12 | 10:00

Национална либерална партия вероятно ще остане на власт заедно с коалиционния си партньор - реформистите от Съюза за спасение на Румъния - ПЛЮС

От iNews.bg

Социалдемократическата партия води с 30 процента след преброяване на почти половината от подадените гласове на изборите в съседна Румъния.

Екзит пол сочи, че на второ място с 24.5 процента е управляващата Национална либерална партия. Тя вероятно ще остане на власт заедно с коалиционния си партньор - реформистите от Съюза за спасение на Румъния - ПЛЮС, които имат 15% от гласовете на парламентарните избори.

Още две партии преминават 5-процентната бариера - националистка партия, близка до християнската църква, и партията на унгарското малцинство. Резултатите все още могат да се променят, когато пристигнат гласовете от чужбина.

"Екзит полът не включва гласовете, подадени между 7:30 и 9:00 вечерта, както и голям брой гласове на румънците, живеещи в чужбина, които все още гласуват. И като се вземат предвид статистическата грешка и анализите, които ние сме направили, мога да кажа, че Националната либерална партия е победител на тези избори. Тя е моралният победител, както и актуалният победител след преброяването на гласовете”, каза премиерът на страната Лудовик Орбан.

Водещи

Най-четени