Урните в Чехия затвориха 21.10 | 16:03

Очаква се местният популист и милиардер Андрей Бабиш да получи властта

От iNews.bg

В Чехия завърши двудневното гласуване на парламентарните избори. Прогнозите сочат като почти сигурен победител популисткото движение АНО на милиардера Андрей Бабиш, който често е сравняван със Силвио Берлускони и Доналд Тръмп, предаде ДПА. От бТВ уточняват, че в Чехия няма екзит полове и прогнози, така че резултатите ще станат известни по-късно следобед или вечерта.

След първия ден на гласуването вчера властите съобщиха, че се очаква избирателната активност да надхвърли 60%. Социолозите прогнозират, че АНО (Действие на недоволните граждани 2011) ще спечели 25% от гласовете – двойно повече от най-близкия си съперник, социалдемократите.

Рекордните 31 партии и 7500 кандидати се борят за 200 места в долната камара на парламента. Президентът Милош Земан заяви, че ще връчи мандат за формиране на правителство на партията, получила най-много гласове.

АНО, подобно на повечето чешки партии, отхвърля квотния механизъм на ЕС за преразпределяне на бежанци, а нейният лидер е критичен към ЕС и е против определянето на дата за приемане на еврото.

Водещи

Най-четени