Фелипе Шести официално вече е новият крал на Испания (СНИМКИ) 19.06 | 20:05

Точно в полунощ Хуан Карлос предаде престола на сина си

От Цанка Донкова

Фелипе Шести официално вече е новият крал на Испания. Точно в полунощ Хуан Карлос предаде престола на сина си, след като вчера Хуан Карлос подписа закона за слизането си от власт, което беше последната формалност преди предаването на короната.

Формално Фелипе стана крал, след като положи клетва пред парламента. Церемонията бе скромна - без процесии от каляски, гости от чужбина и масови тържества. Заради икономическата криза кралското семейство отказа да пилее пари за официалности.

Новият испански крал Фелипе Шести е на 46 години, учил е в чужбина, има и военно образование. Фелипе Шести е роден на 30 януари 1968 г. Завършва гимназия в Канада и от 1985 г. до 1988 г. учи във военни училища на трите вида въоръжени сили. После следва право в Автономия университет на Мадрид и защитава магистратура по международни отношения в университета Джорджтаун във Вашингтон.

С течение на годините той участва във все повече публични прояви, по-специално в чужбина, където демонстрира и добрите си познания по английски език.

Фелипе Шести говори много добре каталонски, което е предимство за бъдещия монарх, след като с финансовата криза в Испания нараснаха аспирациите на областта Каталония за независимост.

Фелипе Шести е пилот на хеликоптер, почитател на футбола и като цяло е спортна натура. Той дори участва в Олимпийските игри в Барселона през 1992 г. в испанския отбор по яхтинг.

През 2004 г. Фелипе Шести се ожени за Летисия Ортис, испанка от народа, журналистка и с един развод зад гърба си. Двойката има две момиченца - Леонор, родена през 2005 г., и София, родена през април 2007 г.

Водещи

Най-четени