Фон дер Лайен: Време е да дадем старт на преговорите със Скопие и Тирана за членство 10.01 | 16:30

Трябва да намерим начин това да стане паралелно с реформите в ЕС, казва тя

От iNews.bg

Разширяването на Европейския съюз и започването на преговори за присъединяване със Северна Македония беше една от темите на срещата на хърватското правителство и Европейската комисия, предаде БГНЕС.

На пресконференция след срещата председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен каза, че сътрудничеството със Западните Балкани е много важно за Съюза и следователно очаква положителни стъпки към започване на преговори със С.Македония и Албания.

"Трябва да намерим начин за паралелни преговори със Северна Македония и Албания и вътрешни реформи в Европейския съюз. Новото предложение за методология за преговори за членство в ЕС ще бъде обявено скоро", заяви Фон дер Лайен.

От своя страна хърватският премиер Андрей Пленкович заяви, че започването на преговори с Македония ще бъде на първо място сред приоритетите на хърватското президентство на ЕС. В тази връзка той обяви, че лидерите на страните от Западните Балкани ще бъдат поканени в Загреб, за да утвърдят европейската перспектива на тези страни.

Водещи

Най-четени