Франс Тимерманс: Националистите са най-голямата заплаха за ЕС 31.01 | 17:04

След Брекзит ще последва нова криза в общността, ще я атакуват крайнодесни и крайно леви

От iNews.bg

Националистите биха могли да разрушат Европейския съюз. Това предупреди първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. Той присъства на дискусия с евродепутати по конституционните въпроси в Брюксел по темите за Брекзит, наказателната процедура срещу Полша и др., предаде БНР.

Заместникът на Жан-Клод Юнкер, който е вторият човек в изпълнителната власт на ЕС, допусна възможността за по-сериозна криза след напускането на съюза от Великобритания зарази възхода на крайно-десни и крайнолеви популистки партии.

"Тази конструкция (ЕС бел.ред.) наистина може да загине от ръцете на националисти. Сътвореното от човек може да бъде разрушено. Но дали това ще бъде в интерес на гражданите? Не мисля. Иронията е, че много националисти също не искат и пламенно защитават вътрешния пазар или структурните фондове, от които зависят", коментира вторият човек в ЕК.

Тимерманс призова държавните лидери да спрат взаимните обвинения заради финансовите дългове и миграцията между севера и юга, между старите и новите страни-членки. "Процесът от Братислава и срещата на върха в Рим са моментът, в който да решим моралната дилема: "Как да съм сигурен, че ти се интересуваш от моите проблеми, за да мога аз да се грижа за твоите"?, каза той.

Първият заместник на Юнкер бе категоричен, че ще продължи с процедурата срещу Полша заради погазването на върховенството на закона от правителството на партия "Право и справедливост", което застрашава независимостта на Конституционния съд.

"Нима може да се играе футбол без рефер, който да прилага правилата?", попита риторично холандският еврокомисар.

Водещи

Най-четени