Френската полиция с рейд по домове на ислямисти 19.10 | 12:22

Започнати са 84 разследвания за насаждане на омраза в интернет след убийството на учителя, показвал каркатури на Мохамед в клас

От iNews.bg

Тази сутрин са в ход полицейски операции във Франция срещу десетки лица" с ислямистки възгледи, обяви министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен, потвърждавайки, че преподавателят по история, обезглавен в петък, е бил жертва на "фатва", предаде БНР, позовавайки се на Франс прес.

"Те очевидно са издали фатва срещу преподавателя", заяви Дарманен по радио "Юроп 1" (Eurep 1), имайки предвид заподозрените, които са в ареста.

Започнати са 84 разследвания за насаждане на омраза в интернет след убийството и са извършени арести, добави министърът.

Жералд Дарманен каза, че се разследват интернет публикации на хора, подкрепили действията на убиеца. "Необходимо е да продължим активната работа по изкореняване на омразата в социалните мрежи", подчерта министърът. "Днес е преподавател, утре ще е полицай, вдругиден - журналист", предупреди Дарманен, цитиран от ТАСС.

Всички тези мерки идват, след като в петък в парижко предградие 18-годишен чеченец, роден в Москва и получил бежански статут във Франция, нападна 47-годишен учител по история близо до училището, в което преподавал и който при дискусия за свободата на словото показал в клас карикатура на пророка Мохамед. Нападателят обезглави учителя, заплаши дошли на място полицаи, но беше застрелян.

Разследването е възложено на френската антитерористична прокуратура. Президентът Еманюел Макрон нарече станалото терористичен акт.

Водещи